Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga csütörtök esti elődöntőjében az AS Roma 2-0-ra kikapott a német bajnok Bayer Leverkusentől a Stadion Olimpicóban, ezzel Xabi Alonso együttese óriási lépést tett a döntőbe kerülés felé, mellette pedig minden sorozatot figyelembe véve már 47 mérkőzés óta veretlen.

Az előző szezonhoz hasonlóan idén is az AS Roma és a Bayer Leverkusen vívta az Európa-liga egyik elődöntőjét, ezúttal viszont az olasz együttes egy csúcsformában lévő csapattal került szembe. Tavaly a Roma 1-0-s összesítéssel búcsúztatta Xabi Alonso együttesét, mely a mostani kiírásra olyannyira megtáltosodott, hogy a Bundesligát már megnyerte, és egyetlen tétmérkőzést sem veszített a szezonban, így a gyógyszergyáriak veretlenségi sorozata már 46 meccsből állt.

Daniele De Rossi és Xabi Alonso a mérkőzés előtt
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A németek voltak a párharc esélyesei, de az olaszok is kiválóan teljesítenek Daniele De Rossi irányításával, aki januárban váltotta a kispadon Jose Mourinhót. Ráadásul a Farkasok évek óta kiemelkedően szerepelnek a nemzetközi porondon, az idei sorozat a negyedik szezon, amikor elődöntőbe jutottak valamelyik európai kupában, és most megszakítás nélkül harmadszor kerülhettek volna a fináléba. Két éve ugyanis megnyerték a Konferencia-ligát, míg tavaly az El-döntőjében veszítettek a Puskás Arénában. 

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, az első igazán komoly helyzetre a 21. percig kellett várni. Ekkor egy szöglet után az argentin világbajnok Leandro Paredes húzott középre egy labdát a hosszú oldalról, az érkező Romelu Lukaku pedig hat méterről a felső lécre fejelt. 

Két perccel később a Leverkusen szerezhetett volna vezetést. 

Egy szép támadás végén a jobb szélen felfutó Jeremie Frimpong került ziccerbe, de a holland válogatott szélső közeli lövése az oldalhálóban kötött ki. 

A következő ziccerét viszont már nem hibázta el a német csapat. A 28. percben a Roma védője, Rick Karsdorp adott el egy labdát utolsó emberként, amire Alejandro Grimaldo lecsapott, majd egyből a középen érkező Florian Wirtz elé tálalt, aki 11 méterről könnyedén belsőzte be a labdát a bal alsó sarokba. 

Florian Wirtz a negyedik gólját lőtte az idei El-szezonban
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

A folytatásban a német csapat akarata érvényesült, Xabi Alonso együttese több nagy helyzetet is kidolgozott, de nem tudta növelni az előnyét. A fordulás után az olasz csapat óriási energiákat mozgósított az egyenlítésért, ami az 56. percben kis híján össze is jött, de Bryan Cristante fejese pár centivel elkerülte a Leverkusen kapuját. 

Ezt követően a német átvették a játék irányítását, a magasan feltolt védelmükkel folyamatosan az olaszok térfelén tartották a labdát, majd a 73. percben egy bődületesen nagy góllal növelték az előnyüket. Egy gyors kontratámadás végén Josip Stanisic készítette le a labdát Robert Andrichnak, a német válogatott középpályás pedig 19 méterről a jobb felső sarokba lőtt.

AS Roma v Bayer 04 Leverkusen - Semi-Final First Leg - UEFA Europa League 2023/24
Robert Andrich itt még csak remélte, hogy a lövése a pipában köt ki
Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia

A második bekapott gól után a Roma mindent megtett a szépítésért. Erre meg is volt az esélye, amikor a 84. percben Lorenzo Pellegrini tökéletes kiugratása után Sardar Azmoun lőhetett ziccert, de az iráni támadó nem tudott elég erőt a lövésbe vinni, így Matej Kovar védeni tudott, a Leverkusen pedig megtartotta kétgólos előnyét. 

A Leverkusen ezzel a győzelemmel óriási lépést tett a dublini Európa-liga-döntő felé, Xabi Alonso együttese pedig minden sorozatot figyelembe véve már 47 mérkőzés óta veretlen. Nem mellesleg a gyógyszergyári csapatnak a triplázásra is komoly esélye van, mivel a Bundesligát már megnyerte, a Német Kupa-döntőjében pedig a másodosztályú Kaiserslautern lesz az ellenfele.  

Xabi Alonso együttese óriási lépést tett a triplázás felé
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A másik elődöntőben a Liverpoolt búcsúztató Atalanta 1-1-es döntetlent játszott az Olympique de Marseille együttesével a Vélodrome Stadionban, így a döntése a jövő heti bergamói visszavágóra marad. Az előző körben a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Liverpoolt búcsúztató és az Olasz Kupában döntős bergamóiak egymás után negyedik tétmeccsükön maradtak veretlenek - a legutóbbi hármat megnyerték -, és jó helyzetben vannak a továbbjutást illetően.

Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzések:
AS Roma (olasz)-Bayer Leverkusen (német) 0-2 (0-1)
gólszerzők: Wirtz (28.), Andrich (73.)

Olympique Marseille (francia)-Atalanta (olasz) 1-1 (1-1)
gólszerzők: Mbemba (20.), ill. Scamacca (11.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.